Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | INNE | KUCHNIA - DIETA | KUCHNIA - INNE | THINSPIRATION
RSS
środa, 21 grudnia 2011

 

Witajcie. Podczas Świąt ciężko jest utrzymać dietę. Jednych kuszą sałatki z majonezem, innych pierogi lub uszka, kolejnych (jak mnie ;) ciasta. Uwielbiam słodkie, za słonym nie przepadam, dlatego nie należę do grona fanów chipsów (i dobrze!), choć od czasu do czasu zjem te o smaku fromage. Do "bezpiecznych", czyli niskokalorycznych świątecznych potraw na pewno możemy zaliczyć czysty barszcz czy grzybową (nie zabielamy!). Tu przytycie nam nie grozi. Gorzej będzie, gdy dołożymy do tego uszka, zagryziemy pierożkami, pasztecikiem, popijemy czerwonym winem i na deser wepchniemy w siebie tonę ciast. Niestety nie tylko te produkty są kaloryczne. Poza tym przestrzegam szczególnie przed bigosem, pieczoną kaczką, gęsią, kutią, pierniczkami (gubią!) i pieczywem. Pamiętajcie, żeby na Wigilijnym stole znalazł się ciemny chleb, a nie tylko biały.

Pomocna lista (kaloryczność potraw pieczonych jest tu podana w przypadku tradycyjnego przygotowania; z mniejszą ilością tłuszczu lub bez niego kcal będzie mniej):

Barszcz czysty – 400g – pełen talerz – 60kcal

Zupa grzybowa czysta – 400g – pełen talerz – 30kcal

Kompot z owoców suszonych 200g – mniejsza szklanka – 138kcal

 

Pierogi z kapustą kiszoną 160g – 4 sztuki – 166kcal

Pierogi ruskie z sera tłustego 160g – 4 sztuki – 204kcal

Krokiety z kapustą 150g – 2 małe – 110kcal

Kapusta zasmażana 400g – pełen głęboki talerz – 71kcal

Kołduny, uszka  50g – 5 sztuk – 77kcal

Sałatka jarzynowa 100g – mała porcja – 192kcal

 

Karp w panierce smażony 150g – 410kcal

Karp w galarecie 85g – mała kostka – 55kcal

Karp pieczony 150g – 170kcal

Pstrąg pieczony 170g – 145kcal

Łosoś smażony saute 100g – 1 mały kawałek – 380kcal

Śledź w śmietanie 50g – mały filet – 42kcal

Śledź w oleju – 50g – mały filet – 51kcal

Śledź smażony panierowany 50g – mały filet – 68kcal

Łosoś wędzony 100g – 6 cienkich plastrów – 153kcal

Pasztet z mięsa mieszanego 100g – 1 plaster duży 2cm - 391kcal

Dorsz po grecku 110g(60g ryby, 3 łyżki warzyw) – 80kcal

Łazanki z kapustą – 150g – mała porcja ¼ talerza – 221kcal

Polędwica wieprzowa pieczona 100g – 10 plasterków - 165kcal

Szynka gotowana 100g – 3 okrągłe (duży przekrój) plastry – 221kcal

Polędwica z indyka 100g – 10 cienkich plastrów – 101kcal

Bigos 400g – pełen talerz głęboki – 467kcal

Nóżki w galarecie 80g – kostka 10:5:5 – 383kcal

Kaczka pieczona bez dodatków 200g – średnia porcja – 638kcal

Gęś pieczona bez dodatków 200g – średnia porcja – 382kcal

Królik w śmietanie 200g – średnia porcja – 440kcal

Zrazy 100g – 1 średni 145kcal

 

Tort czekoladowy 100g – średni kawałek brzeg około 5cm – 218kcal

Piernik z bakaliami 25g – 5:10:1cm – 93kcal

Sernik 80g – mała kostka – 5:5:5 – 237kcal

Babka biszkoptowa 50g – 170kcal

Makowiec 40g – kawałek 1cm – 142kcal

Kutia 100g – 280kcal

Keks 50g - 160

Pierniczki 50g – 3 sztuki – 230kcal

 

Wino czerwone 100g – lampka – 68kcal

Wódka i inne alkohole wysokoprocentowe  100g – w okolicach 220kcal

Szampan 100g –lampka – 76kcal

Pamiętajcie, że nie warto cały dzień "oszczędzać" kalorii, aby podczas Wigilijnej kolacji móc zjeść dużo. Organizm nie nadąży z trawieniem tylu tłuszczy i węglowodanów na raz. Rozłóżcie sobie (jak zawsze) posiłki w regularnych odstępach czasowych. Do kolacji można jeść dietetycznie, z uwzględnieniem dużej ilości warzyw (aby brzuchy były pełne), ale śniadanie musi być sycące. Pierwszy posiłek dnia nie może być marchewką... Normalne, dietetyczne śniadanie z uwzględnieniem tego, by zawierało mniej tłuszczy (czyli np. lepiej odpuścić sobie jajecznicę), ponieważ spożyjemy ich dużo wieczorem. Pamiętajcie, aby pić dużo płynów (niesłodzone herbaty - polecam czerwoną; niegazowaną wodę). A podczas obiadu/kolacji świątecznej-jedzcie wolno, delektujcie się smakiem, odpuście sobie to, co możecie zjeść normalnie, w ciągu roku, gdy nie ma świąt (np. ziemniaki), jedzcie to, na co czekałyście cały rok lub to, na co macie największą ochotę. Próbujcie różnych potraw, ale nie zjedzcie wszystkiego co stoi na stole ;) Taktyka małych porcji + dużej ilości warzyw i płynów jest idealna. Smacznego!

 



poniedziałek, 19 grudnia 2011

 

Po ciężkim i grzesznym weekendzie (poza sobotą) pora na pokutę. Jutrzejsze jedzonko:

I Śniadanie

  • Chleb razowy – 50g – dwie cienkie kromki
  • Masło ekstra - 5g - płaska łyżeczka
  • Sałata - do woli
  • Szynka z piersi kurczaka – 50g
  • Ogórek - 100g
  • Pomidor – 50g

II śniadanie

  • Sałata - do woli
  • 1 jajko - 60g
  • Ogórek - 100g
  • Rzodkiewka – 60g
  • Słonecznik, nasiona - 25g

Obiad*

  • Kasza jęczmienna, pęczak - 30g
  • Dorsz, świeży, filety bez skóry - 200g
  • 350g kalafiora
  • Szynka z piersi kurczaka – 40g
  • Pomidor – 100g
  • Oliwa z wytłoczyn z oliwek - 5g - płaska łyżeczka

Podwieczorek

  • Jabłko – 200g

Kolacja

  • Chleb razowy – 25g – cienka kromka
  • Odrobina masła ekstra– 2g
  • Sałata
  • Szynka z piersi kurczaka 20g

Łącznie: 1005kcal, 85.3g białka, 110.5g węglowodanów, 27.5g tłuszczu.

*obiad mam zamiar przygotować w takiej postaci: ugotować kalafior, podziabać na masę (widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków), do tego dodać ugotowaną kaszę, pokrojoną w kosteczkę szynkę, odrobinę soli i upieczonego dorsza (też podziabanego). Całość przełożyć do blachy, piec w piekarniku (jeszcze nie wiem ile ;). Podobny przepis widziałam na jednym blogu, postanowiłam zmienić go trochę wykorzystując produkty, które jutro muszę zjeść.

]



wtorek, 13 grudnia 2011


Wstawiam dzisiejszy jadłospis

I śniadanie: 100g pomidora, sałata, 25g szynki z kurczaka, 2 kromki chleba razowego (50g), 5g masła ekstra

II śniadanie: 200g białej kapusty, koper do smaku, 50g twarogu

Obiad: 170g piersi z kurczaka,30g makaronu pełnoziarnistego, 100g pomidora, 5 g oliwy z wytłoczyn oliwek, 5g oleju roślinnego (Olivier), 100g ogórka kiszonego, sałata

Podwieczorek: 300g mandarynek, 10g pestek z dyni 

Kolacja: 50g szynki z piersi kurczaka, 1 kromka chleba razowego (25g),50g twarogu, 60g rzodkiewek, sałata, 100g pomidora

łącznie: 1011kcal, 85,5g białka, 121g węglowodanów, 25.4g tłuszczu


 

 

 

wtorek, 06 grudnia 2011

Gotowi... do startu... start! Ruszyła nowa dieta!

Plan na dziś:

I śniadanie: 2 kromki razowego chleba (50g), 5g masła extra,  100g pomidora, 60g jajka (1 szt.), kilka liści sałaty

II śniadanie: sałatka: sałata (do woli), 150g pomidora, 30g sera mozarella, 50g ogórka kiszonego

Obiad: 30g makaronu pełnoziarnistego, 150g piersi z kurczaka, 150g jogurtu naturalnego, 5g oleju roślinnego, 5g oliwy z oliwek, kilka liści sałaty

Podwieczorek: 150g mandarynek, 100g gruszki

Kolacja: 225g fasoli szparagowej, 50g jogurtu naturalnego, 10g pestek z dyni, kromka chleba razowego (25g), 150g ogórka kiszonego

Oby przyniosła efekty!